AKTUALNOŚCI, EMBELLIR, MENARD

Tajemnice linii Embellir japońskiej marki Menard

Embellir jest najbardziej luksusową linią japońskiej marki Menard. Mówiąc o Menard’zie należy mówić o linii Embellir, gdyż jest ona największym osiągnięciem i tak należy przedstawiać tę markę światu.

Dlaczego?

Bo ma niezwykle i ekstremalnie silne działanie głęboko w naszej skórze!

Kluczowe właściwości:
• Zachowywanie genów w dobrej kondycji
• Zapobieganie uszkadzaniu i modyfikacjom genów
• Naprawianie uszkodzonych genów
• Zapewnianie wysokiej zdolności do kopiowania genów
• Zapewnianie prawidłowego funkcjonowania fabrykom komórkowym
• Zapewnianie prawidłowego przebiegu produkcji protein
• Skuteczne usuwanie odpadów z wnętrza komórki

Wszystkie powyższe właściwości linii Embellir są możliwe dzięki odkryciom naukowym uhonorowanym nagrodami Nobla!

Nazwa Embellir pochodzi z języka francuskiego i znaczy „stawać się piękną”.

Wygląd opakowań wszystkich produktów jest dedykowany grzybom Reishi- oktagonalny kształt w japońskiej kulturze jest symbolem szczęścia.

Linia Embellir została stworzona, aby usuwać przyczyny starzenia się i dysfunkcji komórek skóry. Głównym zadaniem Embellir jest naprawa już powstałych uszkodzeń oraz przywrócenie komórkom prawidłowego i optymalnego funkcjonowania. Wszystkie produkty linii Embellir szybko wchłaniają się w skórę, zapewniając jej delikatną i skuteczną pielęgnację.

Kluczami otwierającymi drzwi do świata pięknej skóry są:
• Wyjątkowe składniki aktywne: Czarne Reishi SX i Czerwone Reishi SX obecne we wszystkich produktach Embellir,
• Szlachetny zapach,
• Doskonałe konsystencje.

EKSTRAKTEKSTRAKT Z CZARNYCH REISHI SX i ESKTRAKT Z CZERWONYCH REISHI SX

Menard studiował właściwości Reishi od 1980 roku. Reishi są doskonale znane chińskiej medycynie. Mówiło się również w dawnych czasach, że są one w stanie przedłużyć życie.
• Czerwone Reishi jest uważane za najbardziej użyteczne i jest powszechnie spotykane w Chinach,
• Czarne występuje rzadko i rośnie tylko w wybranych regionach.

Menard od samego początku bardzo intensywnie koncentrował się na właściwościach Reishi i nieustannie odkrywa ich nowe, zaskakujące i niezwykle silne działanie oraz skuteczność.

Kluczową okazała się wydzielina tłuszczowa- połysk widoczny na grzybach, który nie jest bynajmniej wynikiem lakierowania, to substancja tłuszczowa przez nie produkowana pod wpływem czynników zewnętrznych. Pojawia się ona na powierzchni grzybów po ich umyciu, parowaniu i osuszaniu przez 5 dni. Kiedy Reishi są zbierane nie mają żadnego połysku, zaczynają się zmieniać po umyciu ich wodą, a następnie poddaniu działania temperatury (parowania) i osuszania.
Menard odkrył, że połysk, który pojawia się na grzybach Reishi ma znaczenie i nadaje im jeszcze silniejsze działanie. Ze względu na to odkrycie powstały dwa nowe składniki:
• Ekstrakt z Czerwonych Reishi SX
• Ekstrakt z Czarnych Reishi SX

Dlaczego ekstrakty mają w nazwie SX?
S- super, specjalny
X- potencjał, specjalny efekt, specjalna metoda pozyskiwania

Ponieważ substancje tłuszczowe i składniki aktywne są bardzo wrażliwe na działanie temperatury i chemii, niezwykle ważna jest metodą ich pozyskiwania. Menard wybrał niestandardową metodę ekstrakcji nadkrytycznej, która pozwala na uzyskanie czystego składnika aktywnego bez żadnych zanieczyszczeń.

Na czym polega ekstrakcja nadkrytyczna?

Wszystkim znane są 3 stany skupienia – stały, ciekły i gazowy.
Stan nadkrytyczny jest to „czwarty” stan skupienia.
Substancja przechodzi do tego stanu pod wpływem podwyższonej temperatury i ciśnienia. Staje się wtedy płynem o właściwościach gazu, przy czym nie ulega procesom parowania, skraplania ani kondensacji.

Zalety ekstrakcji nadkrytycznej:
• Znakomicie oddziela z substancji to, co stanowi o ich esencji, wydobywa z nich absolut włącznie z aromatem.
• Dwutlenek węgla rozpuszcza najlżejsze, najbardziej lotne frakcje olejków eterycznych. Gdy wydaje się, że człowiek zabrał roślinom już niemal wszystko, co w nich cenne, ekstrakcja nadkrytyczna otwiera nowe możliwości.
• Zachodzi w niskich temperaturach (ok. 30°C), gdzie czynnikiem rozpuszczającym jest skompresowany pod wysokim ciśnieniem dwutlenek węgla, co znacznie ułatwia penetrowanie ekstrahowanego materiału oraz nie degraduje żadnych składników aktywnych rośliny- dzięki temu ich jakość zdrowotna i organoleptyczna pozostaje zachowana.
• Ekstrakty uzyskane tą metodą nie zawierają żadnej chemii nieorganicznej i zachowują nawet więcej naturalnych składników aktywnych niż liofilizaty.
• Wyciągi roślinne otrzymane tą metodą są idealnie czyste mikrobiologicznie i nie ma potrzeby oczyszczania ich późniejszego oczyszczania, gdyż dwutlenek węgla po całym procesie ulatnia się bez śladu.
• Cały proces przebiega bez dostępu powietrza – otrzymywany produkt nie ma szans ulegać jakimkolwiek przemianom oksydacyjnym.
• Selektywność- daje możliwość wyizolowania z roślin substancji bioaktywnych z jednoczesnym odseparowaniem zanieczyszczeń, w tym metali ciężkich.

Proces ekstrakcji surowców roślinnych prowadzi się w instalacji ciśnieniowej pracującej w warunkach nadkrytycznych, to jest przy wartościach ciśnienia i temperatury wyższych od parametrów krytycznych. Po załadowaniu ekstraktora surowcem roślinnym (grzyby Reishi) następuje podniesienie ciśnienia dwutlenku węgla oraz jego temperatury do parametrów roboczych. Parametry robocze utrzymywane są przy pomocy pompy oraz podgrzewacza. W ekstraktorze, w warunkach prowadzenia ekstrakcji, następuje rozpuszczenie określonych substancji zawartych w materiale roślinnym oraz ich ewakuacja wraz z CO2 do separatora poprzez zawór redukcyjny. Na zaworze redukcyjnym następuje obniżenia ciśnienia CO2 i w wyniku spadku rozpuszczalności ekstraktu w CO2 następuje jego oddzielenie w separatorze. Gazowy dwutlenek węgla jest schładzany w chłodnicy i skraplany w kondensatorze połączonym ze zbiornikiem ciekłego CO2. Ciekły dwutlenek węgla po dalszym schłodzeniu podawany jest do pompy i cykl obiegu CO2 powtarza się aż do wyczerpania ekstraktu w surowcu załadowanym w ekstraktorze. Gdy złoże ekstrahowane jest wyczerpane, następuje zakończenie procesu ekstrakcji. Po zakończonym procesie ekstrakcji następuje opróżnienie ekstraktora z CO2 oraz usunięcie pozostałości poekstrakcyjnych. Proces powtarza się po ponownym załadowaniu ekstraktora.

ZAPACH

Większość, jeśli nawet nie wszyscy klienci Embellir są uzależnieni od jego zapachu. Zapach ten to połączenie 3 składników:
• olibanum,
• mirry;
• bułgarskiej róży.
Zapach podobnie jak składniki aktywne uczestniczy w osiąganiu efektów dla skóry. Jest to możliwe dzięki działaniu aromaterapeutycznemu, które podobnie jak składniki aktywne, zapobiega uszkadzaniu genów i wspomaga ich naprawę.

DOSKONAŁE KONSYSTENCJE

Ekstrakty z grzybów Reishi zawierają dużo składników tłuszczowych, w związku z tym potrzebna jest technologia, aby były w stanie przeniknąć w głąb skóry. Są one transportowane w specjalnych kapsułach RDC (Reishi Delivery Capsules) stworzonych w technologii DDS (Drug Delivery System), który pozwala na transport składników na podobnej zasadzie jak przenikają leki, co umożliwia głęboką penetrację skóry. Ściany kapsuł są zbudowane podobnie jak ściany komórkowe skóry, dzięki czemu mogą się one swobodnie przemieszczać do skóry właściwej, jak również mają świetne właściwości nawilżające. Kompatybilność ze skórą kapsuły zapewniają cholesterol pullan, i składniki bio pokrewne skórze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.